PODZIMNÍ DELIKATESA

DELIKATESA Z ŘEPY
Přesně si sama velmi dobře pamatuji, jak jsem jako malá extrémně nenáviděla nakládanou řepu. Vůbec jsem nechápala, jak to může někomu chutnat… Rozměklé, hořké (aha, to ten fenykl) a ještě ledové…
Tehdy jsem si myslela, že červená řepa je něco neskutečně nedobrého. A uběhlo pár let, a ze mně se stala opravdová milovnice řepy a některé recepty jsem vychytala do obzvláště vymazlené podoby. Jako tady řepový krém. Do podzimních, často sychravých, upršených dnů jedinečná delikatesa.

Takže já červenou řepu dávám skoro do všeho, grilujeme jí, opékáme, k tomu kousek parmezánu, kozího sýra a rukoly a vrchol gastronomie je na světě za pár okamžiků, jak jednoduché, jak vynikající. No a carpaccio z červené řepy si dávám skoro v každé restauraci.
Zpátky k polévce, spíše krému, ten doma děláme prostě kdykoliv, když je řepa. Z mého pohledu je to maximální lahoda, občas krém doplním o zakysanou smetanu a olivový olej, někdy zase o bylinky a parmezán. Ale vždy je to absolutní špička mezi krémovými polévkami (sorrydýně).
SUROVINY NA 4 PORCE řepného krému:
4 středně velké Brambory
2 velké Řepy
Vývar zeleninový nebo masový 1,5 až 2 litry
Sůl, pepř, citron, moučkový cukr
Bylinky ideálně čerstvé: Koriandr, petrželová nať, celerová nať, šalvěj
1 střední cibule
1 větší stroužek česnek
Máslo
Parmezán
Olivový olej
Zakysaná smetana

PŘÍPRAVA řepného krému:
Ve vyšším kastrolu si rozehřejeme máslo, zpěníme cibulku a česnek, osolíme, opepříme a jen lehce dozlatova necháme opéct. Omyté, na kostky nakrájené brambory, stejně tak i řepu přidáme, rychle promícháme a lehoulince osmahneme. Ihned zaléváme vývarem, vložíme bylinky jako jsou celerová nať, petrželová nať, koriandr a necháme vařit do změknutí, cca 30 – 45 minut.Když je vše dokonale změklé, vylovíme bylinky, a začneme mixovat tyčovým mixem do hladka. Podle požadované hustoty výsledného krému buď dolijeme vývar (stačí i ohřátá voda) a řádně provaříme, dochutíme kapkou citronu, moučkového cukru, soli a pepře. Případně pomocí bylinek dle vaší chuti. Necháme ještě jednou zlehka projít varem.
Polévka je nejlepší takzvaně druhý den, kdy se všechny chutě dokonale spojí do absolutní delikatesy.Podáváme se zakysanou smetanou, olivovým olejem, nastrouhaným parmezánem a čerstvými bylinkami. Dle chuti vše nebo každé zvláště.
Dobrou chuť přeje #Políbená
Políbené P.S.: Až budete pracovat s řepou, vemte si ochranné rukavice.
Já bych si měla vzít minimálně ochranný oblek, já mám vždy řeu úplně všude :) – já se nikdy nenudím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.